Zeeuwse Spellen

‘EVEN DIENKE’ is een kennisspel over Zeeland met 2400 vragen en antwoorden, waarvan 1200 algemene vragen en 4x300 vragen over de verschillende regio’s waarin het spel is opgedeeld. Tal van Zeeuwse onderwerpen komen in dit familiespel aan bod, zoals geschiedenis, geografie, sport, cultuur, folklore, taal en tal van andere onderwerpen. Het spel kan gespeeld worden door 2 tot 6 personen en start in Bergen op Zoom; de toegangspoort naar Zeeland. Door het beantwoorden van  vragen over onze mooie provincie is het doel om via alle delen van Zeeland zo snel mogelijk terug te keren naar start en finishplaats Bergen op Zoom. De speler die daar als eerste arriveert, is de winnaar van het spel.

In het verleden werden door uitgever Theo Spinnewijn met veel succes al diverse andere Zeeuwse spellen op de markt gebracht.

SPEELS ZEELAND! is een ZEEUWSE SPELLENDOOS voor het hele gezin. Deze doos bevat onder meer het Zeeuws kwartetspel, een Zeeuws Memorie spel gemaakt door kunstenares Saskia Eggink uit Zierikzee, en een puzzel in 64 stukjes voor de allerkleinsten met een afbeelding van de Pijlerdam. Van deze doos zijn inmiddels 4000 stuks verkocht.

Helaas zijn deze laatste drie educatieve spellen niet meer leverbaar.

 

 

HET ZEEUWSE KWARTETSPEL heeft negen Zeeuwse onderwerpen en ieder onderwerp bevat vier speelkaarten. Zeeuwse onderwerpen die in het spel zitten zijn bijvoorbeeld  Zeeuwse steden, Zeeuwse dorpen, Beroemde Zeeuwen, Zeeuwse klederdrachten, Zeeuwse lekkernijen, folklore,  etc. De bedoeling van het spel is om, net als in het algemene kwartetspel, zoveel mogelijk kwartetten te verzamelen. Wie de meeste heeft verzameld is de winnaar. Van het Zeeuwse Kwartetspel zijn inmiddels vier oplages verschenen met een totaal aantal spellen van 11.000.

De ZEEUWSE DUO PUZZEL is een aan twee kanten bedrukte legpuzzel van 1000 stukjes met aan de ene kant een geografische kaart van Zeeland NU met daarbij in het Nederlands, in het Duits en ook in de Zeeuwse taal korte informatie bij de afbeeldingen, terwijl de andere kant van de puzzel bestaat uit een geografische kaart van Zeeland uit 1593. In totaal zijn van deze puzzel 5000 dozen verkocht.

Ook op de educatieve Zeeuwse spellenmarkt is uitgeverij De Groote Roeibaerse een actieve medespeler.

Veel Zeeuwse elementen zijn aan het spel toegevoegd. Zo moeten in de verschillende regio’s 'Zeeland muntjes' veroverd worden, met daarop afbeeldingen van bijvoorbeeld een oester, een mossel of een babbelaar. Om het de spelers iets eenvoudiger te maken is bovendien een bonuskaart (een soort van joker) toegevoegd. In dit spel is het dan geen bonuskaart, maar een boluskaart met daarop een stukje geschiedenis van de bolus en een heerlijk bolusrecept.

Het spel is samengesteld door schrijver en 1e kamerlid Kees Slager en zijn zoon Seije Slager, journalist bij Dagblad Trouw en werd in een gezamenlijke uitgave op de markt gebracht door uitgeverij ‘De Koperen Tuin’ uit Goes en uitgeverij ‘De Groote Roeibaerse’ uit Kloetinge.

De 1e en 2e druk van dit spel waren binnen enkele maanden volledig uitverkocht. In het najaar van 2010 verscheen de herziene en bijgewerkte editie van ‘Even Dienke’ met daarin opgenomen 320 nieuwe vragen en antwoorden over de periode augustus 2009 – augustus 2010. De verkoopprijs van deze nieuwe editie is € 34,95.

Voor alle kopers van de vorige editie is er bovendien, om het spel compleet te houden, een losse uitbreidingsset in de handel gekomen. Dit doosje met 40 nieuwe kaartjes waarop in totaal 320 nieuwe vragen en antwoorden staan kost slechts € 4,95.

 


ZEEUWSE DUO PUZZEL: 2x 1500 stukjes. In totaal dus 3000(!) stukjes puzzelplezier. Beide puzzels geven een levendig en kleurrijk beeld van de schoonheid van Zeeland. Op puzzel één zijn het vooral de dorpen en steden die centraal staan op een achtergrond van de Westerschelde. Op puzzel twee dient de Boulevard van Vlissingen als achtergrond voor alle bijzondere dingen die voor zowel de Zeeuw als voor de vele toeristen die jaarlijks Zeeland bezoeken, zo aantrekkelijk zijn.

De luxe uitgevoerde doos bevat een poster die als voorbeeld dient voor de puzzelaar en daarnaast ook de nodige informatie verschaft van al het moois dat op de puzzels te zien is. Zo gaan puzzelplezier en kennis van de provincie Zeeland hand in hand. De Duo Puzzel is verkrijgbaar voor slechts € 17,50!

ZUID-BEVELANDSE FAMILIEDOOS: Zuid-Beveland… Parel tussen de Ooster- en Westerschelde. De Zuid-Bevelandse Familiedoos is een doos waarmee je op een educatieve maar vooral speelse manier kennis kunt maken met al het moois dat Zuid-Beveland te bieden heeft, van Lewedorp tot aan Rilland-Bath. De doos bevat maar liefst acht spel- en leeselementen o.a. twee legpuzzels, een voor volwassenen van 1.000 stukjes en een voor kinderen in 70 stukjes, het enige echte Zuid-Bevelandse kwartetspel, een leesboekje ‘Het verleden, heden en de toekomst van Zuid-Beveland’ en een zestal prachtige ansichtkaarten.